Kosovari mbetet pa shtetësi, hoqi dorë nga ajo kosovare për atë austriake, Austria ia refuzon

Një kosovarit iu refuzua pasaporta austriake, pavarësisht garancive. Kjo ndodhi për shkak se ai nuk kishte respektuar kufizimin e shpejtësisë. Por, Gjykata e Lartë e konsideron si vendim të gabuar.

Në Austri ai jeton që nga viti 2010. Është i martuar dhe ka dy fëmijë, punon si menaxher i një flote të veturave në një kompani austriake. Bëhet fjalë për një kosovar që ka aplikuar për shtetësi austriake në shtator të vitit 2017. Por, tani burri nuk ka më pasaportë dhe konsiderohet si person pa shtetësi, sepse autoritetet kanë bërë një gabim, shkruan krone.at.

Në tetor 2020, shteti austriak e siguroi atë se do të merrte pasaportën e këtij vendi nëse heq dorë nga ajo kosovare. Ashtu edhe ndodhi. Më 11 dhjetor 2020 ai heq dorë nga pasaporta e Kosovës. Por, në fund të prillit 2021 autoritetet austriake hoqen premtimin për dhënien e shtetësisë, përcjell albinfo.at.

Arsyeja: Ndëshkimi për tejkalimin e shpejtësisë në trafik. Në tetor 2020 burri kishte tejkaluar kufirin e 100 km/h me 33 km/h më shumë. Gjykata Administrative Shtetërore theksoi se autoritetet ia refuzuan nënshtetësinë duke iu referuar edhe disa dënimeve të tjera të lehta administrative e duke i cilësuar si një “vepër e rëndë penale”.

Por, në anën tjetër, Gjykata e Lartë e konsideron si vendim të gabuar dhe thotë se “vendimi duhet të bazohet në rrethana të reja”. Kësisoj, Gjykata e Lartë ka marrë vendim që shteti austriak të marrë përsipër kostot e procedurës dhe kosovari aktualisht pa asnjë shtetësi, mund të shpresojë për një pasaportë austriake.

ExpressAktiv

GazetaExpress