Përderisa shtetet po përpiqen të frenojmë përhapjen e infeksioneve të reja të koronavirusit me përdorimin e kufizimeve të hyrjes dhe masave të tjera në kufijtë e tyre ato kanë filluar që të vendosin edhe masa të reja.
I ri /Lajme0
COVID-19, masat e reja për hyrje në SlloveniFoto: Ilustrim
Kështu shteti i Sllovenisë ka publikuar ndryshimet lidhur me kushtet e hyrjes dhe njohjen e certifikatave të vaksinimit për personat që hyjnë në këtë shtet.

Sipas portalit shtetëror një person që plotëson njërin nga kushtet:

VAKSINIMI

Kushti i vaksinimit plotësohet nëse një person është vaksinuar kundër COVID-19 me një dozë të dytë dhe nuk kanë kaluar më shumë se 270 ditë nga doza e dytë e njërës prej vaksinave të mëposhtme:
– Comirnaty nga BioNTech/Pfizer,
– Spikevax (Vaksina COVID-19) nga Moderna,
– Sputnik V nga Qendra Kombëtare e Epidemiologjisë dhe Mikrobiologjisë Gamaleya e Rusisë,
– CoronaVac nga Sinovac Biotech,
– Vaksina COVID-19 nga Sinopharm,
– Vaxzevria (Vaksina COVID-19) nga AstraZeneca,
– Covishield nga Instituti i Serumit të Indisë/AstraZeneca,
– Covaxin nga Bharat Biotech (Indi), ose një kombinim i dy prej vaksinave të lartpërmendura,

Shënon rënie numri i rasteve aktive me COVID-19 në SuharekëIKSHPK përsëri del me apel për qytetarët: Virusi është kudo, vaksinohuni6 viktima e mbi 2 mijë raste të reja me COVID-19 në KosovëMbi 400 raste aktive me COVID-19 në Suharekë
ose
– një dozë e vaksinës COVID-19 Janssen nga Johnson dhe Johnson/Janssen-Cilag dhe nuk kanë kaluar më shumë se 270 ditë nga doza.

DËSHMI QË KENI KALUAR VIRUSIN

Shërimi nga COVID-19 dëshmohet nga:
– një rezultat pozitiv i testit PCR që është më i vjetër se 10 ditë dhe jo më i vjetër se 180 ditë (6 muaj),
– një certifikatë rikuperimi (rezultati pozitiv i testit PCR) dhe vaksinimi me të paktën një dozë vaksine të marrë brenda 180 ditëve nga rezultati pozitiv i testit PCR, ose
– një certifikatë rikuperimi (rezultati pozitiv i testit PCR), vaksinimi me të paktën një dozë vaksine të marrë brenda 180 ditëve nga rezultati pozitiv i testit PCR dhe vaksinimi me një dozë përforcuese, transmeton SuharekaOnline.

TESTIMI

Për të përmbushur kushtin e testit, kërkohet një rezultat negativ:

– një test PCR që nuk është më i vjetër se 48 orë nga koha kur është marrë tamponi, ose
një test HAG (test i shpejtë i antigjenit) që nuk është më i vjetër se 24 orë nga koha kur është marrë tamponi.
Testet PCR dhe HAG janë të pranueshme nëse kryhen në një shtet anëtar të BE-së ose në një shtet anëtar të zonës Shengen, Australi, Bosnje dhe Hercegovinë, Izrael, Turqi, Kanada, Zelandën e Re, Rusi, Serbi, Mbretërinë e Bashkuar të Britanisë së Madhe dhe Irlanda e Veriut ose Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Nëse një test kryhet në një vend që nuk është përmendur më sipër, testi është i pranueshëm nëse plotëson të gjitha kushtet e mëposhtme:
1. përmban të dhëna identike si testi PCR ose HAG i lëshuar në një Shtet Anëtar i BE-së ose një Shtet Anëtar i Zonës Shengen si: emri, mbiemri, numri identifikuesi i personit fizik (PIN, numri i sigurimit shëndetësor, numri i dokumentit të udhëtimit ose një tjetër numër i dokumentit kombëtar, data e lindjes ose një identifikues tjetër i ngjashëm), të dhënat për llojin e testit (prodhuesi, data dhe ora e marrjes së mostrës së testit), të dhënat për lëshuesin e certifikatës dhe datën e lëshimit të certifikatës, dhe
2. është i pajisur me një QR kod QR, dhe
3. mundëson verifikimin e autenticitetit, vlefshmërisë dhe plotësisë së certifikatës.

Ndryshe sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit Publik të Sllovenisë, vetëm të martën nga 113,303 mostra të testuara janë identifikuar 23,433 raste të reja me koronavirus.

ExpressAktiv

suharekaonline.com