Qeveria zvicerane do të bëjë një njoftim për masat Covid të mërkurën (sot). Indikacionet e para tregojnë se karantina mund të relaksohet, ndërkohë që mund të ofrohet ndihmë shtesë për bizneset

Mes normave më të larta të rasteve se kurrë që nga fillimi i pandemisë, qeveria zvicerane do të bëjë një njoftim të mërkurën në lidhje me masat Covid.

Ministri zviceran, Ueli Maerer, u dha shpresë atyre që duan të shmangin masat më të ashpra, duke thënë se “kemi numër të lartë të infeksioneve, por spitalet mbeten të qeta”.

Ndërsa situata është serioze në disa spitale dhe ICU në Zvicër, shtrimet në spital nuk kanë ndjekur një tendencë paralele krahas numrit të rasteve, siç kanë bërë më parë në pandemi, përcjell albinfo.ch.

Si pasojë, duket se qeveria nuk do të shtrëngojë masat të mërkurën, ndërsa ka mundësi që disa të zbuten më tej.

Karantina

Njoftimi më i mundshëm të mërkurën do të jetë shkurtimi i karantinës.

Ndërsa karantina e udhëtimit është hequr që nga dhjetori, ka ende një kërkesë izolimi dhjetëditor për këdo që ka rezultuar pozitiv me virusin ose që ka rënë në kontakt me dikë që ka rezultuar pozitiv.

Më shumë se 100,000 njerëz janë në karantinë në gjithë Zvicrën për momentin për shkak të kësaj karantine, e cila tashmë ka filluar të bëjë kërdi në infrastrukturë, biznes dhe shërbime thelbësore, të cilët nuk kanë më staf të mjaftueshëm.

Maurer i tha SRF të dielën “është në të vërtetë e përshtatshme që ne të rishqyrtojmë periudhën e karantinës”.

Disa kantone e kanë shkurtuar karantinën nga dhjetë ditë në shtatë ditë, ndërsa drejtorët e shëndetësisë kantonale po bëjnë presion që ajo të kufizohet më tej në pesë ditë.

Maurer tha se karantina për të ardhur në kontakt me një person të testuar pozitiv duhet të hiqet plotësisht, megjithëse nuk ka pasur indikacione të mëtejshme që qeveria zvicerane synon ta bëjë këtë, përcjell tutje albinfo.ch.

Klubet sportive dhe restorantet

Maurer u dha gjithashtu shpresë pronarëve dhe klientëve të bareve dhe restoranteve, si dhe anëtarëve të klubeve sportive ose adhuruesve të sportit amator, kur ai i tha SRF-së se nuk ishin planifikuar shtrëngime të mëtejshme në këtë zonë.

Përsëri, Maurer tha se metrika më e rëndësishme ishin shtrimet në spital dhe jo numrat e pastër të rasteve.

Mbështetje financiare dhe ndihmë për bizneset

Bizneset të cilat janë ndikuar negativisht nga pandemia mund të kenë të drejtë për mbështetje më të madhe, sipas masave të mundshme të publikuara nga gazeta NZZ e Zvicrës.

Aktualisht, për të marrë mbështetjen e qeverisë për Covid-in, bizneset duhej të përcaktonin se humbën 40 për qind në shitje.

Sipas masave të parashikuara, kompanitë mund të marrin mbështetje në pagesën e kostove fikse që nuk mund t’i përmbushin – edhe nëse këto kosto lindin në të ardhmen.

Kjo mund të jetë qira, paga ose kosto të tjera që nuk mund të rregullohen lehtësisht.

Çdo kompani që aplikon për fonde të tilla do të duhet të tregojë se është përpjekur të ndërmarrë hapa për të përmirësuar situatën e saj financiare, ndërkohë që duhet të sigurojë edhe vetë dëshmi për kostot.

ExpressAktiv

GazetaExpress